Jin Shin Jyutsu 

"Jin Shin Jyutsu is een van oorsprong Japanse zelfhulpkunst, die iedereen met behulp van zijn eigen handen kan ervaren, leren en toepassen op zichzelf of anderen. Doel ervan is bewustwording, om zo adem en energie te laten "stromen", en op het niveau van de oorzaak te werken.

 

Jin Shin Jyutsu is géén symptoombestrijding en het is geen "therapie".
Een betere omschrijving zou zijn het een fysio–filosofie te noemen, die een verrassend effect tot gevolg kan hebben.

 

Een onderdeel van Jin Shin Jyutsu is een methode tot zelfhulptoepassingen om lichaam en geest te verlichten. Net als bij acupunctuur is kijken, voelen en luisteren belangrijk om tot een eventuele diagnose te komen en vervolgens de totale geestelijke en lichamelijke balans te herstellen. Om daartoe te komen is aandacht en ervaring gewenst. Het heeft bij mij jaren geduurd eer ik bijvoorbeeld het verschil met acupunctuur ontdekte, de verandering bij mezelf kon waarnemen en merkte wat ik kon doen bij anderen.


Jin Shin Juytsu wordt nu over de hele wereld toegepast in verschillende contexten. Bij kankerpatienten bijvoorbeeld, met betere resultaten samen met bijvoorbeeld chemotherapie, maar ook preventief bij onder meer balletdansers. Het kan daarnaast behulpzaam zijn bij de vermindering van pijn, stress, stagnatie of andere ongemakken, die in het leven op ons pad kunnen komen."